Blaadje

 

Je moet dapper zijn

om je te laten vallen

 

je weet niet hoe diep

de grond beneden is

waarop je landen zal

 

of hij zacht is of hard

warm of juist koud

 

wie durft dat

welk blaadje laat

als eerste los?

 

ritselen doe je samen

zweven alleen.

 

Ineke Holzhaus,
uit: Poëziekalender 2021

Coolsingelboom

De drie mensfiguren die Stephan Balkenhol creeerde zijn gemaakt uit de Coolsingelboom. Een plataan, die bij de bouw van het Dijkzigt Ziekenhuis van het oude ziekenhuis aan de Coolsingel werd verplaatst naar Hoboken en in 2005 gekapt werd bij de nieuwbouw van het Erasmus MC. Die oude plataan herbergde al die jaren ongezien mensfiguren in zich. Balkenhol toverde ze tevoorschijn. Zo vormen mensfiguren een monument voor een overleden boom. Zoals bomen soms een monument zijn voor een (konings)kind .

Ritselen of zweven?

De meer dan levensgrote mensfiguren trotseren de zwaartekracht en staan op hun voetstuk tegen een nis aangeplakt. Kijk omhoog en dan zie je ze balancerend boven de diepte, als blaadjes aan een boom, als schoonspringers op de duikplank.  Ze staan daar maar wat; ritselend vlakbij het plafond, lummelend met elkaar, niet gehinderd door tijdsdruk. Durven ze zich te laten vallen? Durven ze de sprong in het diepe, de eenzaamheid van het alleen zweven aan?

Moed

Wat als jij een mensfiguur zou zijn, tevoorschijn gehouwen uit een monumentale boom. Zou jij het wagen daarboven op je voetstuk te blijven staan? Je voorzichtig ritselend zachtjes samen laten bewonderen vergt misschien wel evenveel moed als je in het diepe te gooien en te kijken of je kunt zweven. Het verschil tussen ‘er zijn’ of  ‘iets doen’ – beide nodig, beide belangrijk.

 

Martine Leutscher