Foto-expositie Wereldwijde Stervensrituelen

Van 22 februari tot begin april 2023 is in de Tuin van Verbondenheid in het Erasmus MC de expositie Wereldwijde Stervensrituelen te zien. De expositue is een initiatief van het Landelijk Expertisecentrum Sterven en is vrij toegankelijk.

De fotoserie laat op een kleurrijke manier zien hoe verschillende culturen en tradities wereldwijd met dit onvermijdelijke deel van ons bestaan omgaan. Het zet aan tot denken en biedt aanleiding tot gesprek binnen de grote diversiteit aan mensen die hier werken of patiënt zijn. Juist in het Erasmus MC, waar uit alle macht gestreden wordt tegen de dood, is daar behoefte aan. Behoefte aan openheid over sterven, met zorg en begrip voor alle verschillende culturele en spirituele waarden.

Dat de dood onontkoombaar wordt verwoord in onderstaand gedicht. Het verhaal vindt zijn wortels in de Babylonische Talmoed en is door de eeuwen heen via islamitische mystici (o.a. Rumi, 1207-1273) doorgegeven. In 1926 verwoordde dichter P.N. van Eyck het in het Nederlands als volgt: